22 martie - Ziua Mondială a Apei
22 martie 2022 Media

Ziua Mondială a Apei se sărbătorește în fiecare an pe 22 martie și are ca scop concentrarea atenției asupra importanței apei. Tema din acest an, „apele subterane/freatice”, atrage atenția asupra resursei de apă ascunse care a fost întotdeauna extrem de importantă, dar nu este pe deplin recunoscută în elaborarea politicilor de dezvoltare durabilă.

Sub titlul „Apele subterane – Faceți vizibil invizibilul”, campania din acest an explică rolul vital al apelor subterane în sistemele de apă și canalizare, agricultură, industrie, ecosisteme și adaptarea la schimbările climatice.

Mesajul general al campaniei este că explorarea, protejarea și utilizarea durabilă a apelor subterane va fi esențială pentru supraviețuirea și adaptarea la schimbările climatice și pentru satisfacerea nevoilor unei populații în creștere.

APELE SUBTERANE - CUM INVIZIBILUL AR PUTEA DEVENI VIZIBIL

Apele subterane (freatice) sunt invizibile, dar impactul lor este vizibil peste tot. Fără a le putea vedea, dar existente sub picioarele noastre, apele subterane sunt o comoară ascunsă care ne îmbogățește viața. În cele mai uscate părți ale lumii, poate fi singura apă pe care o au oamenii.

Apele subterane vor juca un rol esențial în adaptarea la schimbările climatice. Trebuie deci să lucrăm împreună pentru a gestiona în mod durabil această resursă prețioasă.

Ce este apa subterană?

Apa subterană este apa care se găsește sub pământ în acvifere, care sunt formațiuni geologice de roci, nisipuri și pietrișuri care pot reține apa.

De ce ar trebui să ne pese de apele subterane?

Apele subterane sunt suprautilizate în multe zone, unde se extrage mai multă apă din acvifere decât este acel acviver realimentat de ploaie și zăpadă.

Poluarea apelor subterane este o problemă special, iar recuperarea acestor ape poate dura decenii sau chiar secole.

În unele locuri, nu știm câtă apă subterană se află dedesubt, ceea ce înseamnă că nu reușim să valorificăm o resursă de apă potențial vitală.

Explorarea, protejarea și utilizarea durabilă a apelor subterane va fi esențială pentru supraviețuirea și adaptarea la schimbările climatice și pentru satisfacerea nevoilor unei populații în creștere.

Ce putem face cu apele subterane?

Trebuie să protejăm apele subterane de poluare și să le folosim în mod rezonabil, echilibrând nevoile oamenilor și ale planetei. Rolul vital al apelor subterane în sistemele de apă și canalizare, agricultură, industrie, ecosisteme și adaptarea la schimbările climatice trebuie să se reflecte în elaborarea politicilor de dezvoltare durabilă.

CE ESTE ZIUA MONDIALA A APEI?

Este un eveniment anual al Organizatiei Națiunilor Unite, început în 1993, care sărbătorește apa și crește gradul de conștientizare a celor 2 miliarde de oameni care trăiesc în prezent fără acces la apă potabilă. Un obiectiv central al Zilei Mondiale a Apei este de a inspira acțiunile Obiectivului de Dezvoltare Durabilă 6 (Sustainable Development Goal): apă și canalizare pentru toți până în 2030.